• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending in België & NL         

  • Green & Clean Brandhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Berkenhout of Essenhout: welk hout heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste houtsoort kan soms lastig zijn. U denkt misschien dat elke soort hout geschikt is voor elke kachel. Brandhout.com adviseert u graag zodat u optimaal, schoon en lang gebruik kunt maken van uw kachel. Hiervoor is de keuze voor de juiste houtsoort zo belangrijk. Om u op weg te helpen leggen wij uit wat de voor- en nadelen zijn per houtsoort. In deze blog leert u het verschil tussen het populaire berkenhout en essenhout.
Een berken en een es: wat zijn dat voor bomen?

Berkenhout komt van een berk en essenhout van een es. Dit is vast niets nieuws voor u. Het verschil tussen de twee bomen is wel interessant voor de verbranding van het hout. De berk heeft een mooie witte schors die voor een andere brandwijze zorgt dan het hout van de es. Deze loofboom heeft een grijze kleur met een meer schubachtige schors.


Brandwijze berkenhout

Een groot voordeel van berkenhout is dat het een zeer schone ontbranding. Er is dus weinig zuurstof voor nodig en het voorkomt hiermee vervuiling van uw rookkanaal. Dit komt door de dunne en gladde bast. Het is ovengedroogd en mede daardoor gemakkelijk te ontbranden. Binnen mum van tijd kan u dus genieten van mooie vlammen en een heerlijk warme gloed.


Verbranding essenhout

Voor een grotere haard of kachel is essenhout de ideale houtsoort. Het is taai en elastisch hout. Daardoor brandt het traag en geeft het veel warmte. Dit levert een mooi vlammenspel op waar u heerlijk van kunt genieten door te kijken. Stookt u minimaal drie tot vier blokken tegelijkertijd? Dan is dit een perfecte houtsoort voor uw kachel of haard.


Grootste verschillen tussen berkenhout en essenhout

Berkenhout en essenhout zouden geen verschillende houtsoorten zijn als het geen andere brandwijze heeft. Berkenhout staat bekend als een zachtere brandhout soort en is makkelijker aan te steken. Essenhout is een hardere  soort brandhout en geeft over een langere periode warmte af. Beide houtsoorten zijn erg populair doordat het goed brandt en mooie vlammen geeft. Uw keuze hangt af van de manier waarop u stookt. Doet u dit met minimaal drie blokken tegelijkertijd? Dan is essenhout de beste keus, doordat het moeiteloos brandt met meerdere blokken. Met een open haard is berkenhout een goede optie, omdat het absoluut niet spat.


Hoe steekt u het hout aan?

Zoals u nu weet, brandt berkenhout sneller, maar minder lang dan essenhout. Dat zorgt niet voor een andere manieren van aansteken. Een altijd succesvolle weg om uw brandhout te ontvlammen is met de Zwitserse methode. Door dit goed te doen voorkomt u minimaal 50% aan uitstoot! Bij deze methode stapelt u twee tot vier gedroogde houtblokken in uw kachel of haard en plaatst u de aanmaakhoutjes boven op en hiertussen de aanmaakblokjes. Door de aanmaakblokjes aan te steken met een lucifer ofaansteker gaan de blokjes ontbranden en de aanmaakhoutjes verhitten, zodat deze gaan branden. Hierdoor warmt uw haard en rookkanaal en ontstaat er een goede trek! Doordat het van bovenaf verhit wordt, vatten de blokken geleidelijk vlam. 


Brandhout: altijd ovengedroogd op duurzame wijze

Dan even over het hout van Brandhout.com. Een belangrijke eigenschap van ons essenhout is dat het ovengedroogd is. Net als het beukenhout wordt het in speciale droogkamer verwarmd met restwarmte uit biogasinstallaties. Het is een duurzame manier, omdat geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Daarnaast is het hout van Brandhout.com vrij van afval van kloven en zagen dat zorgt voor proper en schoon brandhout met de hoogste energiewaarde.


Brandhout keuzehulp

Heeft u advies nodig bij het maken van uw keuze voor brandhout? Gebruik dan onze handige keuzehulp. Hiermee heeft u binnen twee klikken een passend houtadvies. Door te klikken op uw type kachel en aan te geven hoeveel blokken u stookt weten wij wat geschikt brandhout is voor u. Toch nog vragen? Op werkdagen bereikt u ons telefonisch of per mail van 9.00 tot 21.00 uur!


 Goed droog en proper brandhout
 Meerpalletkorting
Uitstekende service
 Spaarpunten