• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending in België & NL         

  • Green & Clean Brandhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Ovengedroogd brandhout | Geen rookoverlast | Heerlijke warmte | Het beste rendement

Ovengedroogd  brandhout, wat is dat ?

Niet al het brandhout dat 'ovengedroogd' genoemd wordt, voldoet aan de eisen die brandhout.com stelt aan ovengedroogd brandhout. Er zijn nog geen algemene criteria waar ovengedroogd hout aan moet voldoen. Iedere houtleverancier die een ruimte heeft met een kacheltje kan zijn product als ovengedroogd verkopen. Dit geeft het brandhout echter nog niet de kwaliteit die u mag verwachten van ovengedroogd brandhout. Brandhout.com maakt zich sterk om te komen tot duidelijke en heldere criteria waar ovengedroogd brandhout aan moet voldoen.



Het brandhout zagen en kloven

Om hout goed te kunnen drogen is het van belang dat het wordt verwerkt tot blokken met een maximale diameter van ca. 15 cm en en lengte van ca. 30 cm. Ook het kloven van de stam is hiervoor noodzakelijk omdat de bast van de boom zorgt voor bescherming van het hout en daarmee het droogproces zal vertragen. Eikenhout is vanwege de tannines (zuren) in het hout veel minder geschikt om in droogkamers te drogen omdat dit roestproblemen geeft met de metaaldelen. De beste resultaten zijn er met  berkenhout, essenhout, elzenhout en beukenhout.


Droogkamer speciaal voor brandhout

Een droogkamer is een vierkant gebouw, goed geisoleerd met aan het plafond een aantal grote ventilatoren. Voor het verwarmen kunnen verschillende technieken worden toegepast. Brandhout.com kiest ervoor om speciale houtkachels te gebruiken die gestookt worden met zaag- en kloofafval uit het productieproces. Op deze wijze is het drogen van brandhout duurzaam en milieuvriendelijk. In de droogkamers van brandhout.com kunnen per droogkamer ca. 100 pallets tegelijk gedroogd worden. Inmiddels zijn op 3 verschillende locaties meer dan 10 droogkamers in bedrijf die per cyclus van ca. 8 dagen 1000 pallets kunnen drogen. Brandhout.com is daarmee in korte tijd uitgegroeid tot de grootste aanbieder van ovengedroogd brandhout in Belgie.


Ovengedroogd brandhout, het droogproces (start)

Om verliezen in de droogkamer te voorkomen worden de palletten met hout dicht tegen elkaar aangezet, zodanig dat alle lucht tussen de houtblokken doorgeblazen wordt en niet tussen de palletten door kan ontsnappen. Verdeeld over de droogkamer worden een aantal sensoren in het brandhout gedraaid die gedurende het droogproces de vochtigheid en temperatuur van het brandhout meten en doorgeven aan de procescomputer die het droogproces regelt. Het opwarmen van de droogkamers tot een temperatuur van ca. 85 graden kost gemiddeld genomen ca. 2-3 dagen. Dit is uiteraard afhankelijk van de buitentemperatuur, maar ook van het vochtgehalte van het brandhout.


Ovengedroogd brandhout, het droogproces (drogen)

Na deze opwarmperiode begint het feitelijke drogen. Het vocht uit het hout wordt door de lucht die door het hout wordt geblazen opgenomen, de luchtvochtigheid is dan opgelopen tussen de 90 en 100 %. Door een gedeelte van de zeer vochtige lucht in de droogkamer door speciale kleppen in het dak te laten ontsnappen en koudere en drogere lucht naar binnen te laten, kunnen aanzienlijke hoeveelheden vocht (waterdamp) de droogkamer verlaten. In 3-4 dagen wordt het brandhout op deze wijze gedroogd van ca. 50 % vocht naar max. 20 % vocht. Deze termijn is absoluut noodzakelijk, want gaat dit te snel dan zal de droge buitenkant voorkomen dat het vocht dat nog in de kern van het hout zit naar buiten kan ontsnappen. Het hout is dan aan de buitenkant droog echter aan de binnenkant nog nat, dit merkt u aan het sissende geluid in de haard nadat het hout in eerste instantie prima brandt.


Ovengedroogd brandhout, het droogproces (rustperiode)

Op de laatste dag van het droogproces worden de ventilatiekleppen opengezet, zodat met koude buitenlucht het brandhout nog verder gedroogd wordt, afkoelt en tot rust kan komen. Vooral dit tot rust komen is van groot belang omdat hout altijd van buiten naar binnen droogt. In deze rustperiode kan het nog achtergebleven vocht zich over het houtblok verdelen, het vochtpercentage mag echter nooit hoger zijn dan 20 %. Ideaal gezien moet het brandhout na het droogproces ca. 2 weken “rusten”. Omdat de droogkamers weer gebruikt worden voor de volgende ronde, kiest brandhout.com ervoor om na het droogproces de ovengedroogde pallets in een speciale opslag te laten staan voor het naar u verzonden wordt.


Droog brandhout? Meten is weten

"Het hout is klaar om te stoken" en "u kunt het direct gebruiken", veel gehoorde “adviezen” over brandhout. Maar hoe weten we dat? Ook hier geldt meten is weten. Als professional in brandhout, heeft brandhout.com de beschikking over professionele en nauwkeurige meetapparatuur in de droogkamers en in de diverse opslaghallen. Hiermee wordt de kwaliteit van uw brandhout dagelijks gecontroleerd. Als uitgangspunt voor het vochtpercentage volgt brandhout.com de volgende werkwijze. Een gedroogd houtblok is aan de buitenkant vrijwel altijd droog, echter de kwaliteit wordt bepaald door in hoeverre het blok ook in de kern is gedroogd. Door een gedroogd houtblok nogmaals te klieven na het drogen en ook de kernmeting mee te nemen wordt een beter beeld gegeven van het vochtgehalte van het hout. Onderstaande illustratie geeft aan hoe brandhout.com het vochtgehalte van uw brandhout bepaald.

1 x kop + 1 x kont + 1 x 5 cm. van kop + 1 x 5 cm. van kont + 1 x center / 5 = vochtpercentage.

Om dit vochtgehalte te meten is diverse meetapparatuur beschikbaar. De basistechniek van deze apparatuur is vergelijkbaar, eigenlijk wordt de weerstand gemeten door een electrische stroom door het hout te laten lopen. Is het hout nat dan zal het vocht in het hout zorgen voor een lage weerstand en dus hoge waarde. Voor droog hout geldt uiteraard het omgekeerde. De nauwkeurigheid van deze meetapparatuur is met name aan de randen van het bereik omgekeerd evenredig met de prijs van de apparatuur. Met andere woorden een vochtigheidsmeter van 500 euro zal bij een hoge (> 40 %) of lage (< 15 %) vochtigheid een nauwkeuriger beeld geven dan een meter van 50 euro. Brandhout.com heeft uiteraard apparatuur ter beschikking die ook deze hoge en lage waarden nauwkeurig kunnen meten.



Brandhout.com Ovengedroogd brandhout met drooggarantie

Zoals gezegd bestaan er voor ovengedroogd brandhout (nog) geen criteria. Reden voor brandhout.com om als pionier een drooggarantie af te geven voor uw ovengedroogde brandhout. Wat betekent dat voor u? ovendroog garantie

  • Vochtpercentage is max. 20 %  (zie meten is weten)
  • Houtblokken hebben diameter van max. 15 cm.
  • Houtblokken zijn gekloofd (hooguit een klein aandeel ongekloofde stammetjes)
  • Ovengedroogd brandhout is vrij van schimmels en ongedierte
Om onze dienstverlening waar mogelijk verder te optimaliseren, stellen we het bijzonder op prijs als u ons via een product review of mail laat weten wat uw ervaringen zijn.

Bestel hier uw brandhout met ovendroog garantie

 Goed droog en proper brandhout
 Meerpalletkorting
Uitstekende service
 Spaarpunten