• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending in België & NL         

  • Green & Clean Brandhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Droog brandhout | Geen rookoverlast | Heerlijke warmte | Het beste rendement

Waarom is het van het grootste belang dat u proper en droog brandhout stookt?

brandhout informatieBrandhout moet allereerst schoon hout zijn, dus hout zonder vervuilingen als verf, olie en dergelijke. Tuinhout en gebruikt kozijnhout zijn dus uit den boze. Ook naaldbomenhout is door de hoeveelheid hars in het hout  minder geschikt. De vervuilingen verdwijnen na verbranding zo in het milieu.


Bij volledige verbanding van hout komt alleen het in het hout opgeslagen CO² vrij. Bij onvolledige verbranding ontstaan bovendien koolmonoxide, methaangas en teer- en stofdeeltjes.
Om te komen tot een zo volledig mogelijke verbranding moet het te stoken brandhout zo droog mogelijk zijn. Een teveel aan vocht in het hout zorgt voor onvolledige verbranding en dus vervuiling van milieu, haard en rookkanaal.Vochtigheid van hout wordt uitgedrukt in een percentage. Vers gekapt hout bevat zo'n 50% vocht. Hout is pas geschikt om te gebruiken als brandhout, als het vochtigheidspercentage is gedaald onder de 20 %. Dit wordt bereikt door bijvoorbeeld het berkenhout te laten drogen. Om hout te laten drogen tot 20% duurt, afhankelijk van de houtsoort, ongeveer een tot twee jaar. Als het hout niet gekloofd is, zal dat proces bijna 2 keer zo lang duren.

Zoals we net gezien hebben is het verschil tussen "vers" en droog hout per kilogram hout een bierfles (30 cl) vol water. Als u de kachel aansteekt dan zult u afhankelijk van de grootte ca. 2 a 3 kg. hout aansteken. Probeer dit maar eens nadat u er een liter water overheen gegooid heeft.  Wedden dat het niet brandt ?


brandhout informatieHeeft u geen mogelijkheid om het hout zelf zo lang te laten drogen, zorg dan dat u er zeker van bent dat uw leverancier dit wel gedaan heeft!

 


Brandhout kopen met ovendroogd garantie van brandhout.com

 

 Goed droog en proper brandhout
 Meerpalletkorting & Spaarpunten
Uitstekende service