• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending in België & NL         

  • Green & Clean Brandhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Turbulent brandhout seizoen, een update


Geruime tijd geleden deelden we met onze nieuwsbrieflezers een update met als titel; “grote tekorten brandhout verwacht, ons advies; bestel op tijd uw brandhout”.

Dit advies bleek een goed advies en is gelukkig door velen opgevolgd waardoor we al heel vroeg in het jaar met enorme drukte te maken hadden. Prijzen zijn gedurende de laatste maanden explosief gestegen en omdat we aan de kwaliteit geen concessies willen doen zijn een heel aantal producten helaas uitverkocht. De laatste weken lijkt de markt zich voorzichtig te stabiliseren, echter wat het vervolg gaat zijn is van de volgende onvoorspelbare factoren afhankelijk.

  1. Hoe gaat de oorlog in de Oekraïne zich verder ontwikkelen?
  2. Wat voor een winter krijgen we, streng of zacht?

Door de oorlog in de Oekraïne en de daaropvolgende sancties zijn de houtstromen uit deze landen vrijwel tot stilstand gekomen. Dat is in de eerste plaats verschrikkelijk voor de mensen die daar in die landen van afhankelijk zijn. Daarnaast stelt het ons ook voor bijzondere uitdagingen om de aanvoer goed te kunnen regelen. Als gevolg hiervan is dat alle concullega houtinkopers op zoek gegaan naar alternatieven. En zoals dat vaker gaat zoeken ze vaak in dezelfde richting. Het aanbod is echter niet groter maar kleiner door allerlei oorzaken waardoor volumes afnemen en prijzen stijgen. Een ander belangrijke factor voor de prijsstijgingen zijn de kosten voor transport. Enerzijds door de veel hogere brandstofprijzen en anderzijds door de als gevolg van de sancties verstoorde transportstromen stijgen prijzen voor transport met soms wel factor 3-4 en dat heeft grote impact op de houtprijs.

Een koude winter op komst? Een van de volkswijsheden gaat over het aantal vruchten (eikels, beukennootjes, walnoten etc.) in bomen in relatie met de te verwachten winter. Als dit uitkomt dan mogen we een strenge winter verwachten met mogelijk nog grotere schaarste als gevolg. Zou bijzonder slecht uitkomen voor velen van ons allemaal met de huidige energieprijzen, maar u kunt maar beter voorbereid zijn. Ons advies is om indien u nog onvoldoende voorraad hebt voor de komende winter, ook als die wat kouder is dan normaal, om dit aan te vullen. We hebben ervoor gekozen om een beperkt assortiment ruimer in te kopen zodat we hiermee meer klanten kunnen helpen.

 Goed droog en proper brandhout
 Meerpalletkorting
Uitstekende service
 Spaarpunten