• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending in België & NL         

  • Green & Clean Brandhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Brandhout stapelen

Om zoveel mogelijk te genieten van een mooi vuur is het essentieel om droog brandhout te gebruiken. Brandhout wordt echter meestal niet gortdroog verkocht. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de houtblokken al een aantal maanden voor het stoken te kopen en zelf te drogen. Dit houdt wel in dat jij het hout zelf moet opslaan. Maar hoe stapel ik hout het beste? Wij leggen het uit in drie eenvoudige stappen!


Stap 1: Kies de ondergrond

Bij het bewaren van brandhout is het dus belangrijk dat het hout zo droog mogelijk blijft. Bewaar hout daarom buiten op een plek waar veel zon schijnt en voldoende wind staat. Begin de stapel met een ondergrond zoals een betonnen plaat of zeil. Brandhout wat bijvoorbeeld op gras ligt, zal vocht opnemen vanuit de grond. Hierdoor droogt het niet en beschimmelt het na verloop van tijd zelfs.


Stap 2: Stapel om en om

Zodra je een goede, droge ondergrond hebt gevonden kan het stapelen beginnen. Stapel brandhout altijd om en om. Leg dus de onderste laag horizontaal neer, de volgende laag verticaal, enzovoort. Op deze manier ontstaan er grotere gaten, waardoor er meer lucht bijkomt en het hout sneller droogt. Daarnaast zorgt het alternerend neerleggen van de blokken voor voldoende stevigheid, waardoor de stapel niet omvalt.


Stap 3: Kies de juiste afdekking

Als de stapel eenmaal staat, is het verstandig om het te beschermen tegen de regen. Golfplaten of zeil zijn geschikt afdekkingsmateriaal. Zorg er wel voor dat de overkapping een stuk breder is dan de stapel, zodat de zijkanten geopend blijven om te luchten. Zo kan jouw stapel nog jaren mee!


Als hout stapelen een kunst wordt…!

Bovenstaande stappen geven een praktische werkwijze voor het bewaren en stapelen van hout. Sommige mensen maken er echter letterlijk een hele kunst van! Wat dacht je van een houtstapel in de vorm van dieren, hartjes, gebouwen, voertuigen, enzovoort? Door rekening te houden met de verschillende groottes en kleurverschillen in de blokken, maken mensen over de hele wereld de mooiste figuren. Het stoken van het hout wordt bijna zonde! Inspiratie op doen voor joue eigen houtstapel of gewoon nieuwsgierig? Bekijk een paar voorbeelden van houtstapels!


 Goed droog en proper brandhout
 Meerpalletkorting
Uitstekende service
 Spaarpunten