• < 15:00 besteld = Direct verzonden

  • Gratis verzending in België & NL         

  • Green & Clean Brandhout

  • Veilig kopen & Achteraf betalen

Hout drogen in houtopslag

Informatie over brandhout drogen.

“Aan de houtopslag kun je zien hoe de kachel gestookt wordt”  één van de gevleugelde uitspraken van Bart Leenders, haardkachel maker in het Brabantse Oirschot.  Leuke uitspraak zult u denken maar hoezo ? 

Brandhout drogen voor uw hernieuwbare energie.

Brandhout informatieEen houtopslag is eigenlijk een brandhout voorraad die aangelegd wordt voor de komende winter periode. Brandhout is de oudste brandstof die nog steeds door miljarden mensen op deze aardkloot gebruikt wordt om te verwarmen en koken. Een belangrijke energiebron die gelukkig hernieuwbaar is in tegenstelling tot aardgas, aardolie en steenkool. Brandhout is mits goed droog ook een schone en CO2 neutrale brandstof.

Tegenwoordig is (bijna) alles op elk moment beschikbaar, als we het willen kopen dan is het er. Dit gaat vaak met extra kosten en energie verliezen gepaard. Bijvoorbeeld, als we aardbeien willen eten in december, dan komen ze met het vliegtuig uit warme oorden. Iets om ons bewust van te zijn. We zorgen met elkaar voor een gezonde en duurzame toekomst voor onszelf en onze kinderen. Brandhout drogen zorgt voor een schonere brandstof voor het gebruik in onze kachel.

Brandhout drogen voor de meest optimale warmte.

Brandhout informatieTerug naar de uitspraak van Bart Leenders, hij bedoelt hiermee dat niets vanzelf gaat en dat we voor het beste resultaat aandacht moeten geven aan de dingen die we belangrijk vinden. Om dit goed te kunnen bepalen is het van belang ons bewust te zijn van de keuzes en van de gevolgen die dat geeft. Brandhout geeft het hoogste rendement als het goed droog is. Een vochtpercentage met gemiddeld 15 % (max. 20 %) is goed. Alles wat er meer aan vocht in zit gaat ten koste van de hoeveelheid warmte die brandhout kan geven.  Brandhout drogen kan tegenwoordig op 2 manieren.  Droog brandhout of natuurlijk gedroogd brandhout.

In vers brandhout, hout dat net gekapt, gezaagd en gekloofd is zit ca. 50 % vocht.  We hebben net gezegd dat in goed brandhout gemiddeld 15 % vocht (max. 20 %) mag zitten, een verschil van 35 %  Anders gezegd,  elke kilogram droog brandhout met  15 % vocht weegt  1.3 kg. vers. Een verschil van 0.3 kg per kg. vers hout.  Dit vocht (de hoeveelheid van een flesje bier per kg. vers hout) moet er uit.

N.B. Als u een houtkachel stookt en in een winter 4 gestapelde kuubs brandhout gebruikt dan is dat 4000 kg. droog brandhout. Uit dit brandhout moet  dan 4000 * 0,3 = 1200 kg. water verdampen !!   Of zo u wilt 4000 flesjes bier, 167 kratten  enz.  

Om dit water uit het hout te krijgen , het brandhout drogen,  moet aan 1 voorwaarde worden voldaan, luchtstroom !!  

 

Brandhout drogen op de wind

Brandhout informatieMakkelijk gezegd, maar hoe krijg ik dat voor elkaar ? Brandhout moet gezaagd en gekloofd worden. Door houtblokken te verkleinen vergroot je het oppervlak waaruit water kan verdampen en het contactoppervlak met lucht. Het vocht kan zodoende makkelijker aan de omgeving worden afgegeven en zo kan het brandhout drogen. Brandhout moet op de wind staan. Door te zorgen dat er wind door de blokken brandhout kan zal de luchtstroom vocht uit het brandhout kunnen opnemen waardoor steeds minder vocht in het brandhout achter blijft. Hierdoor zal het brandhout drogen op de meest optimale manier.

Brandhout drogen op de juiste plaats.

Brandhout informatieEen misverstand is dat droog brandhout ook weer vocht (regen) kan opnemen. Dit kan eigenlijk niet, brandhout dat eenmaal droog is zal door regen bijna geen vocht meer opnemen. Wel zal de buitenkant van het hout (schors) nat worden, dit is echter na een paar droge dagen weer verdwenen.  Uiteraard geldt ook hier, “wat er niet aan komt hoeft er ook niet meer af”. De beste plek om uw  brandhout opslag neer te zetten is aan de “droge” kant van uw woning, schuur, garage etc.  Dit is de Noord-Oost/Zuid-Oost kant. Regen komt (bijna) altijd uit een westelijke richting dus de Oostkant is vaak het beste .

Brandhout drogen kunt u prima in de houtopslagen die  Brandhout.com naast eerste klas top kwaliteit brandhout  ook levert. Deze houtopslagen voldoen aan de eisen om brandhout goed te kunnen drogen. En als het brandhout al droog is, dan heeft u een prachtige houtopslag gevuld met droog brandhout voor de komende winter.  Een rijk gevoel !! 


 Goed droog en proper brandhout
 Meerpalletkorting
Uitstekende service
 Spaarpunten